Om stipendiet

Stipendiet är för dig som är ung och redan har en hantverks- eller konsthantverksutbildning. Du vill förkovra dig i ditt hantverk- eller konsthantverksyrke, men saknar tillräckliga ekonomiska medel för fortbildning. Stipendier från Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse hjälper dig att utveckla din yrkesskicklighet. Stipendierna avser fortsatt utbildning på skolor i Sverige eller utomlands, men även praktik hos skickliga läromästare.

Ansökan för stipendiet är öppen

Nu är det dags att söka stipendium för läsåret 2023/2024! Senast den 1 maj behöver vi din ansökan. Tänk på att kurstiden eller praktiken måste omfatta minst tre månaders heltidsstudier.

Kriterier för ansökan

För att få söka Fabrikör J.L. Eklunds hantverksstipendium måste du uppfylla ett antal kriterier. Dessa är fastställda och tolkade utifrån stiftelsens stadgar. Stipendiet är framförallt för dig som är ung hantverkare och som vill få möjligheten att fördjupa dig i ditt hantverksyrke. Har du vad som krävs för att söka stipendiet?

Vidareutbildning inom hantverk och konsthantverk

På J.L. Eklunds tid var det vanligt att ungdomar tidigt började som lärlingar hos mästare eller på verkstadsskola. Efter ungefär fem år ledde lärlingsperioden till gesällbrev. Idag ser det annorlunda ut.

Efter nioårig grundskola fortsätter många att studera på treåriga yrkesutbildningar, där de teoretiska ämnena upptar en större del av studierna. Därför krävs det minst ett års yrkeserfarenhet efter avslutad utbildning för gesällkompetens. Men det behövs ytterligare fortbildning för att bli en skicklig hantverkare.

Skolorna är många - några exempel är Malmstens och Konstfack i Stockholm, Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg och Steneby, Central Saint Martin's College of Art and Design i London och Danmarks Designhögskola i Köpenhamn.

En kvalificerad utbildning leder till eftersträvad yrkesskicklighet, något som enligt J.L. Eklund själv handlar om att "lära ett hantverks alla finesser, samt att alltjämt kunna frambringa den utsökta elegansen, hållfastheten och formen hos det framställda arbetet".

Bra länkar

Här har vi samlat länkar till olika utbildningar där många av våra stipendiater går eller har gått och andra bra länkar för dig som vill utvecklas inom hantverk eller konsthantverk.

Capellagården
På Capellagården kan du gå allt från en kort fortbildning till en flerårig konst- och hantverksutbildning. De har utbildningar inom ämnesområdena Keramik, Möbel, Textil och Trädgård.

Malmstens Linköpings universitet (MLU) 
Malmstens erbjuder utbildning i möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

Central Saint Martins 
A world-renowned arts and design college in London.

Folkuniversitetet 
Studieförbundet Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige.

Hantverksakademin 
Hantverksakademin är en av yrkeshögskolans enda lärlingsutbildningar inom traditionellt hantverk som leder till yrkeshögskoleexamen efter avslutade studier. Dessutom kan utbildningens avslutande examensarbete genomföras i form av gesällprov, under förutsättning att branschens krav på erfarenhet inom den aktuella yrkesinriktningen uppfyllts. Skolan är Erasmus-ackrediterad, vilket innebär att du har möjlighet till internationella utbyten.

Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg och Steneby
Högskolan för design och konsthantverk är en institution inom konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Konstfack
Sveriges största självständiga högskola med inriktningen konst, design och konsthantverk.

Nyckelviksskolan
Nyckelviksskolan har ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design. Utbildningarna ger grunden inom kreativa yrkesområden. Här finns också en tvåårig yrkesutbildning av hantverkspedagoger.

The Royal Danish Academy of Fine Arts
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i København.

The Royal College of Art
The world's number one art and design university, London.

Fler nyttiga länkar

Yrkeshögskoleguiden

Hantverkarna Stockholm

Företagarna

Hållbart Hantverk