Möt mottagaren av 2024 års Stora Hantverksstipendium: Pernilla Blixt, möbelrestaurerare med passion för äldre tekniker och framtidens hantverk

"Möblerna berättar – och jag lyssnar"
– Det gamla, teknikerna, materialen och historierna som möblerna bär med sig och berättar om har alltid inspirerat och fascinerat mig. Det var också anledningen till att jag ville göra en gesällvandring. Jag hade chansen att praktisera på flera fina verkstäder runt om i Nordeuropa – Windsor Castle, Rijksmuseum, Amalienborg Slot, med flera – där jag både fördjupade och breddade mina kunskaper genom att ta del av lokala tekniker, lokalt material och lokal historia.
År 2017 tog Pernilla mästarbrev i möbelrestaurering, och sedan 2016 driver hon sin egen verkstad i Göteborg.
– Det är fortfarande möblerna själva som inspirerar mig mest – vad de berättar genom sin utformning, sina material och verktygsspår samt sin unika historia. Att backa ett skadeläge lagom mycket och anpassat efter just en viss möbel är fortfarande lika roligt och utmanande som när jag började.
Det Stora Hantverksstipendiet
Förra året tilldelades Pernilla Stora Hantverksstipendiet av JL Eklunds Hantverksstiftelse, och känslan var överväldigande.
– Jag fick veta att jag var nominerad en vecka innan, men att jag faktiskt blivit utvald fick jag veta först när Jan Pettersson, ordföranden i stiftelsen, kom på besök. Det var otroligt smickrande, och jag är verkligen tacksam både till Stenebyskolan som nominerade mig och till stiftelsens styrelse för att de valde mig. Att ta emot stipendiet har varit en stark bekräftelse – både känslomässigt och professionellt. Det är en otrolig boost att bli erkänd på det här sättet och att få ett tillfälle att fortsätta utvecklas lite extra.
Kunskap som investering
Stipendiet kommer att gå till fördjupning inom äldre dekorativa tekniker – främst fanér- och iläggsarbeten, boulle-teknik samt urushi, en traditionell japansk lackteknik som använts i över 7000 år.
– Jag tänkte först fokusera mest på urushi, men insåg att fanér- och iläggsarbeten är mer användbara för min kunskapsbank och min verkstad. Jag har dock redan gått en kort kurs i urushi i Stockholm och köpt litteratur, och jag är i kontakt med kollegor i Sverige, Danmark och England för kommande kurser.
En särskilt spännande händelse är en kommande resa till Japan.
– Jag ska gå en urushikurs, göra studiebesök och samla inspiration. Just nu försöker jag lära mig lite hjälplig japanska – det känns fint att kunna möta hantverkskulturen där med respekt.
Skrivbord som Pernilla fanérat.
Boulleskåp, även det Pernillas verk.
Ringar på vattnet och möbler med själ
Även om stipendiet ännu inte påverkat det dagliga arbetet i verkstaden, har det redan satt andra saker i rullning.
– Att ta kontakt med olika kollegor och skapa nya kontakter leder ofta till ringar på vattnet. Vad stipendiet kan innebära på sikt är svårt att säga, men kunskap är alltid en investering.
I verkstaden i Göteborg tuffar arbetet än så länge på som vanligt. Det är mest klassiska skador som Pernilla tar hand om: ringar på bord, stolar som behöver limmas, sitsar som ska flätas om. Men får hon välja, så vill hon helst helst arbeta med möbler från före 1900-talet. De har mest personlighet – de är ärliga med hur de är tänkta att sitta ihop och vilka material de ska ha, enligt Pernilla. Det är de möblerna som ger mig mest glädje att få arbeta med, berättar hon.
Pernilla i sin verkstad.
Framtidsdrömmar och långsiktig kunskap
– Inom något eller några år är planen att flytta min verkstad en bit utanför Göteborg. Där hoppas jag kunna fortsätta utveckla samarbeten med kollegor runt om i Sverige, Norge och Danmark, och fördjupa mig i våra äldsta möblers konstruktioner och uttryck. Jag vill också bidra till att fler intresserar sig för deras bevarande – även utanför museernas värld. Och kanske... kanske tar jag mig an gesällprovet i dekopöryrket 2026 eller 2027. Men det känns nästan läskigt att säga så definitivt.
Till andra – och särskilt unga – hantverkare
Avslutningsvis delar Pernilla med sig av några råd till andra i branschen:
– Ställ alltid frågan "varför". Sluta aldrig samla kunskap. Sök stipendier för praktikplatser och vidareutbildning, lär dig av så många du kan – och välj sen utifrån det hur du själv vill jobba. Stå upp för din kunskap och etik – och våga chansa.